JK Reful na talasima Severnog mora


Poslednjeg dana prošlog meseca u Njuportu, malom gradu na obali Severnog mora u Belgiji, otvorena je jubilarna 30. regata u jedrenju na vodi Njuportvik (Nedelja Njuporta). Ovo takmičenje okupilo je preko 200 sportista iz Australije, SAD, Devičanskih ostrva, Južnoafričke Republike, Monaka, Velike Britanije, Holandije, Španije i naravno, domaćina, Belgije. Mladi jedriličari takmičili su se tokom 5 dana u klasama Optimist, Laser 4.7, Laser Radial, Cadet i Europa u iznimno teškim uslovima kakvi vladaju na vodama Severnog mora. Iako Srbija nije imala predstavnika među takmičarima, imala je predstavnika na ovoj regati. Naime, Mina Stanikić, mladi nacionalni sudija, predstavljala je JK Reful i Srbiju u internacionalnom žiriju uz još petoro starijih kolega iz Nemačke, Holandije, Belgije i Velike Britanije.

U društvu poznatih i iskusnih sudija na jednoj prestižnoj regati Mina se našla usled postojanja razmene za mlade sudije koju organizuje evropsko udruženje sudija u jedrenju Eurosaf, a u Belgiju otišla je uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu koji je obezbedio neophodna sredstva. Iako je već imala iskustva u suđenju u uslovima hladnih mora, Mina kaže da je ovo iskustvo bilo naročito bitno: “Prošle godina na razmeni sam bila u Holandiji, čija je obala, a i more, praktično ista kao i u Belgiji, što znači da imaju vrlo jako struju, a dodatno je otežavajuće što ona menja smer svakih 6 sati. Ipak, ovo iskustvo iz Belgije je sasvim posebno, jer se nikad do sad nisam našla u uslovima tako visokih talasa, kada je posebno teško voziti gumeni čamac, s obzirom da se lako gubi kontrola nad brzinom, a jedrilice su svuda okolo i uvek treba biti na oprezu zbog potencijalnih sudara.”.

Nakon pet dana napornog jedrenja, gotovo svih pod uslovima izuzetno visokih talasa, kakve je Mina opisala, proglašeni su i pobednici. Ubedljivu pobedu u klasi Laser 4.7 odnela je Belgijanka Elin Verstralen, za koju u matičnoj državi tvrde da je olimpijska nada njihovog jedrenja, a trenutno se Elin nalazi u vodećoj poziciji na Evropskom prvenstvu za tu klasu u Holandiji. U drugim klasama pobedili su takmičari iz Belgije, SAD i Velike Britanije. “Iznedadilo me je priustvo velikog broja takmičara iz dalekih zemalja, poput SAD, čiji je tim zaista bio velik, ali i činjenica da su njihovi takmičari pobedu odneli u samo jednoj klasi, te da su uglavnom dominaciju držali evropski jedriličari. To me na neki način i raduje, jer pruža šansu jedriličarima iz Srbije da se uz nevelik broj pređenih kilometara uporede sa najboljima na svetu”, zaključila je Mina.
Svoje iskustvo iz Belgija Mina će preneti drugim sudijama u jedrenju iz Srbije u okviru predavanja o pravilima koje će organizovati JK Reful.